Dieta fodmap: jadłospis tygodniowy

Dieta FODMAP stała się popularnym podejściem w leczeniu dolegliwości związanych z nietolerancją pokarmową, takich jak zespół jelita drażliwego (IBS) czy nietolerancja pokarmowa.

Skrót FODMAP oznacza Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides, and Polyols, czyli grupę węglowodanów, które mogą powodować problemy u osób z wrażliwym układem pokarmowym. W tym artykule przedstawimy przykładowy jadłospis tygodniowy zgodny z zasadami diety FODMAP.

Poniedziałek

Śniadanie:

– Omlet z jajek, szpinaku i pomidorów
– Pieczywo razowe
– Herbata ziołowa

Drugie śniadanie:

– Mandarynka
– Niskolaktozowy jogurt naturalny

Obiad:

– Ryż basmati
– Kurczak grillowany
– Marchewka gotowana
– Zielona sałata z oliwą z oliwek

Podwieczorek:

– Niedojrzała banan
– Migdały

Kolacja:

– Ryba pieczona
– Ziemniaki (mała ilość)
– Smażona cukinia
– Kompot z jabłek

Wtorek

Śniadanie:

– Owsianka z dodatkiem migdałów i truskawek
– Chia pudding

Drugie śniadanie:

– Gruszka
– Niskolaktozowy jogurt naturalny

Obiad:

– Makaron ryżowy
– Wołowina duszona z papryką
– Bakłażan pieczony
– Rukola z oliwą z oliwek

Podwieczorek:

– Kiwi
– Orzechy włoskie

Kolacja:

– Krewetki grillowane
– Quinoa
– Pieczona cukinia
– Sok pomarańczowy

Środa

Śniadanie:

– Jajecznica z dodatkiem papryki i szpinaku
– Pieczywo razowe
– Zielona herbata

Drugie śniadanie:

– Ananas
– Niskolaktozowy jogurt naturalny

Obiad:

– Jagnięcina pieczona z ziołami
– Kasza jaglana
– Bakłażan grillowany
– Sałata lodowa z dressingiem na bazie oleju z oliwek

Podwieczorek:

– Arbuz
– Pestki dyni

Kolacja:

– Indyk duszony
– Ryż brązowy
– Pieczona papryka
– Koktajl owocowy

Czwartek

Śniadanie:

– Omlet z jajek, szpinaku i pieczarek
– Chleb grahamka
– Ziołowa herbata

Drugie śniadanie:

– Pomarańcza
– Niskolaktozowy jogurt naturalny

Obiad:

– Warzywna zupa krem ziemniaczana
– Pieczywo bezglutenowe
– Sałatka z pomidorów, ogórka i rzodkiewki z sosem winegret

Podwieczorek:

– Winogrona
– Orzechy nerkowca

Kolacja:

– Sałatka grecka (bez cebuli)
– Pieczywo pszenny razowy
– Sok cytrynowy

Piątek

Śniadanie:

– Koktajl ze szpinaku, banana i migdałów
– Chia pudding

Drugie śniadanie:

– Jabłko
– Niskolaktozowy jogurt naturalny

Obiad:

– Ryż basmati
– Kaczka pieczona z pomarańczami
– Pieczone ziemniaki
– Surówka z kapusty pekińskiej z sosem jogurtowym

Podwieczorek:

– Kiwi
– Orzechy brazylijskie

Kolacja:

– Sałatka z tuńczykiem, pomidorem i sałatą lodową
– Pieczywo pszenny razowy
– Herbata ziołowa

Sobota

Śniadanie:

– Omlet z jajek, papryki i pomidorów
– Chleb pszenny pełnoziarnisty
– Zielona herbata

Drugie śniadanie:

– Brzoskwinia
– Niskolaktozowy jogurt naturalny

Obiad:

– Makaron ryżowy
– Kurczak duszony w sosie pomidorowym
– Grillowane warzywa (papryka, cukinia, bakłażan)
– Sałata z rukolą, pomidorem i ogórkiem z dressingiem na bazie oliwy z oliwek

Podwieczorek:

– Mango
– Pestki słonecznika

Kolacja:

– Sałatka Cezar bez sosu (bez czosnku)
– Pieczywo razowe
– Woda z cytryną

Niedziela

Śniadanie:

– Jajecznica z jajek, szpinaku i sera feta
– Pieczywo pełnoziarniste
– Ziołowa herbata

Drugie śniadanie:

– Ki