Dieta 2500 kcal: zbilansowany jadłospis na cały tydzień

Planowanie zdrowej diety może być wyzwaniem, zwłaszcza gdy chodzi o kontrolowanie spożycia kalorii.

Dieta o wartości 2500 kcal dziennie może być odpowiednia dla wielu osób, ale kluczową kwestią jest składanie posiłków w taki sposób, aby zapewnić odpowiednią ilość składników odżywczych. Przygotowując jadłospis na cały tydzień, można zapewnić zróżnicowane posiłki, które dostarczą organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych.

Poniedziałek

Śniadanie:

– Omlet z warzywami (papryka, cebula, szpinak) – 2 jajka
– Pełnoziarnista tost z awokado

Drugie śniadanie:

– Jogurt naturalny z dodatkiem orzechów i płatków owsianych

Obiad:

– Grillowany kurczak
– Kasza bulgur
– Sałata z pomidorem i ogórkiem, polana sosem jogurtowym

Podwieczorek:

– Jabłko
– Garść migdałów

Kolacja:

– Filet z dorsza pieczony z warzywami
– Pieczywo razowe
– Pieczony batat

Wtorek

Śniadanie:

– Owsianka na mleku z dodatkiem świeżych owoców (banan, truskawki)

Drugie śniadanie:

– Kanapka z indykiem, pomidorem i sałatą

Obiad:

– Zupa pomidorowa z dodatkiem ciecierzycy
– Sałatka grecka z fetą

Podwieczorek:

– Jogurt naturalny
– Świeże maliny

Kolacja:

– Pieczony filet z indyka
– Kuskus z warzywami
– Pieczona cukinia z ziołami

Środa

Śniadanie:

– Jajecznica z pomidorami, szpinakiem i serem feta

Drugie śniadanie:

– Koktajl ze świeżych owoców (banan, mango, truskawki) z dodatkiem jogurtu naturalnego

Obiad:

– Dorsz pieczony w sosie pomidorowym
– Quinoa z warzywami
– Surówka z marchwi i rzodkiewek

Podwieczorek:

– Gruszka
– Garść orzechów włoskich

Kolacja:

– Sałatka z tuńczykiem, jajkiem, pomidorami i kukurydzą
– Grzanki z chleba pełnoziarnistego

Czwartek

Śniadanie:

– Omlet z pieczarkami, papryką i cebulą

Drugie śniadanie:

– Chleb razowy z masłem orzechowym i plasterkami bananów

Obiad:

– Kurczak duszony w sosie włoskim
– Ryż basmati
– Warzywa grillowane

Podwieczorek:

– Jogurt naturalny z dodatkiem płatków owsianych i borówek

Kolacja:

– Sałatka z grillowanym kurczakiem, awokado, pomidorami i serem mozzarella
– Pieczywo ciemne

Piątek

Śniadanie:

– Jajecznica z brokułami, cebulą i serem cheddar

Drugie śniadanie:

– Kefir z płatkami owsianymi i malinami

Obiad:

– Dorsz duszony w sosie cytrynowym
– Kasza jaglana z warzywami
– Surówka z kiszonej kapusty

Podwieczorek:

– Marchewka
– Hummus

Kolacja:

– Sałatka z grillowanym łososiem, szpinakiem, pomarańczą i orzechami włoskimi
– Pieczywo razowe

Sobota

Śniadanie:

– Omlet z warzywami (papryka, cebula, szpinak)

Drugie śniadanie:

– Jogurt naturalny z granolą i owocami jagodowymi

Obiad:

– Indyk pieczony z ziemniakami i marchewką
– Sałatka z pomidorów i ogórków

Podwieczorek:

– Grejpfrut
– Garść orzechów nerkowca

Kolacja:

– Sałatka z tuńczykiem, jajkiem, pomidorami i ogórkiem
– Pieczywo chrupkie

Niedziela

Śniadanie:

– Omlet z pieczarkami, szpinakiem i serem mozzarella

Drugie śniadanie:

– Kefir z płatkami owsianymi i borówkami

Obiad:

– Kurczak pieczony z ziemniakami i cukinią
– Surówka z kiszonej kapusty

Podwieczorek:

– Jabłko
– Garść orzechów włoskich

Kolacja:

– Sałatka z grillowanym łososiem, szpinakiem, pomarańczą i orzechami wł